Ispis

FILMSKA UMJETNOST

Voditeljica: Ana Đordić, prof.

 

Jesi li za film? 

Vizualni efekti

Zašto držati talent u mraku

Nastava u Tuškancu

Eksperimentalna nastava filma u Tuškancu

 

Akademska filmska redateljica Nikolina Barić na nastavi Filmske umjetnosti

 

Učenici XIII. gimnazije na DOKUartu u kinu Tuškanac

 

U subotu, 19. listopada, 116 učenika XIII. gimnazije u pratnji pet profesora bilo je na projekciji dokumentarnog filma Mama Illegal redatelja Eda Moschitza u okviru bjelovarskoga festivala „DOKUart“ koji je gostovao u kinu Tuškanac. Uvodnu riječ o dokumentarnome filmu za naše je učenike održala profesorica Rada Šešić, zaposlena na Sveučilištu u Amsterdamu. Učenici su prisustvovali projekciji u okviru nastave filmske umjetnosti i sata razrednika.

Gostovanje filmske montažerke Jelene Modrić, docentice na ADU

 

U utorak, 15. listopada, na nastavi filmske umjetnosti ugostili smo docenticu Jelenu Modrić sa Studija montaže Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koja je našim učenicima održala zanimljivo i poučno predavanje o filmskoj montaži. Naši su učenici bili aktivni sudionici analize montažno zanimljive sekvence filma, a neki su od njih iskazali želju da poslije srednjoškolskog obrazovanja upišu upravo studij montaže.

________________________________________________________________________________________

18. filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival

 

U Karlovcu su se od 11. do 14. rujna 2013. održali 18. filmska revija mladeži i 6. Four River Film Festival u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Članovi selekcijske komisije bili su filmski kritičar Boško Picula, filmski redatelj Dražen Žarković i profesorica hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji Ana Đordić. Od 208 stranih filmova i 99 hrvatskih filmova, selekcijska je komisija odabrala filmove s čak pet kontinenata (38 stranih i 40 hrvatskih filmova) koji su ušli u konkurenciju.

Članovi ocjenjivačkog suda koji je odlučivao o pobjednicima u devet kategorija bili su filmski redatelj Daniel Kušan, profesorica novih medija na Wayne State Collegeu Maureen Carrigg te filmska redateljica i medijska pedagoginja Vera Schöpfer.

O nagradi Žuta zastava za doprinos nenasilju na filmu odlučivao je žiri srednjoškolaca koji su činili Belgijanac Thijs de Block, Norvežanka Jorunn Oluassen i naš glumac Antonio Parač.

Razmislite o svojemu sudjelovanju na Filmskoj reviji mladeži sljedeće godine, a o pobjednicima 18. revije i 6. festivala više pročitajte na sljedećoj poveznici: http://www.hfs.hr/hfs/festival_762_home.asp?sif=2914&counter2=0

__________________________________________________________________________________________

Od 19. do 29. kolovoza 2013. u Čakovcu se, u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i Hrvatske kinoteke, održala Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić“. U radu Medijske škole sudjelovala je i naša profesorica Ana Đordić. Istodobno je bila polaznica II. seminarskog stupnja i, s filmskom montažerkom Jelenom Modrić, voditeljica metodičkih vježbi za nastavu filma u srednjoj školi za polaznike II. seminarskog stupnja.

KINO TUŠKANAC

NASTAVA FILMSKE UMJETNOSTI